Cenne właściwości borówki amerykańskiej

Cenne właściwości borówki amerykańskiej

Borówka amerykańska jest kuzynką czarnej jagody występującej w polskich lasach. Pochodzi ona z Ameryki Północnej, ale bez problemu można ją także uprawiać w przydomowych ogródkach. Jest to bardzo lubiany owoc nie tylko ze względu na swoje walory smakowe, ale również właściwości oraz korzystny wpływ na zdrowie.

Dlaczego warto jeść borówkę amerykańską?

Owoc borówki amerykańskiej jest niezwykle bogaty w cenne witaminy i minerały. Jest to przede wszystkim źródło witaminy A, C, B oraz E. Dostarcza do organizmu także cynk, potas, selen, miedź, magnez, żelazo oraz wapń. Borówka jest także źródłem cennych antyoksydantów. Dzięki temu wykazuje właściwości  zapobiegające rozwojowi chorób nowotworowych. Zawarty w niej kwas elagowy znacząco zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworu wątroby, przewodu pokarmowego, a także płuc. Z kolei zawarte w tych owocach fitoestrogeny, zapobiegają rozwojowi nowotworu piersi oraz tarczycy. Borówki powinny być spożywane także przez osoby cierpiące na kłopoty ze wzrokiem. Zawarta w nich witamina A pomaga w walce z wolnymi rodnikami odpowiedzialnymi za uszkodzenie wzroku, a także działa pozytywnie na receptory oka, co skutecznie poprawia jakość widzenia po zmroku. Błonnik, który także znajduje się w składzie tych owoców pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu, a jednocześnie zwiększa ilość dobrego, co pozytywnie wpływa na układ krążenia. W sezonie letnim warto jest sięgać po świeże owoce. Jesienią i zimą można je śmiało zastąpić mrożonymi, które znajdziemy pod adresem https://danex.pl/produkty/mrozona-borowka/.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

pięć + 17 =