Czy potrawy z grilla gazowego smakują inaczej?

Czy potrawy z grilla gazowego smakują inaczej?

W sezonie wiosenno-letnim wielu Polaków organizuje imprezy plenerowe z grillem w roli głównej. Urządzenie to umożliwia przyrządzenie wielu niesamowicie pysznych potraw, takich jak choćby kiełbaski, żeberka, pieczone warzywa, kaszanka z cebulką, faszerowane pieczarki, szaszłyki czy pierś z kurczaka. Ostatnio dużą popularnością cieszą się zwłaszcza nowoczesne grille gazowe. Charakteryzują się one przede wszystkim niezawodnym działaniem, dużą trwałością, bezproblemową obsługą i ponadprzeciętną funkcjonalnością.

Dym z węgla nie jest niezbędny 

Sporo osób ma dylemat, czy zakupić grill gazowy, ponieważ panuje powszechna opinia, że przygotowane na nim dania smakują gorzej niż z tradycyjnego modelu węglowego. Na szczęście to całkowita nieprawda. Specyficzny aromat grillowanych produktów zależy bowiem w ogromnej mierze nie od dymu, ale od soków wypływających z mięsa, marynat i różnego rodzaju przypraw. Co więcej, przyrządzanie potraw na urządzeniu gazowym jest znacznie bardziej korzystne dla ludzkiego zdrowia.

Wynika to z faktu, że z powodu braku węgla żadne toksyczne substancje nie przedostają się do jedzenia (chodzi głównie o dwutlenek węgla, tlenek siarki i azotu oraz chlorowodór). W tym przypadku grillowanie odbywa się przeważnie pod zamkniętą pokrywą, a rozgrzane do wysokiej temperatury powietrze działa niczym termoobieg. Powoduje to odparowanie tłuszczu, który następnie powraca do konkretnego dania, nadając mu pożądany posmak i optymalną soczystość. Warto w szczególności zwrócić uwagę na asortyment marki broil king grill gazowy tego producenta jest bowiem wyjątkowo funkcjonalny i gwarantuje uzyskanie wspaniałego aromatu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

jeden + 18 =