Etykiety termiczne – rodzaje, właściwości, zastosowanie

Etykiety termiczne – rodzaje, właściwości, zastosowanie

W rzetelnie prowadzonej logistyce, a więc szybkim i bezpiecznym przewozie towarów, najważniejsze jest odpowiednie pakowanie. Dbając jednak o odpowiednią ochronę dóbr podczas transportu trzeba pamiętać również, że muszą one być odpowiednio i solidnie znakowane. Przewoźnicy i kurierzy muszą bowiem znać dane przesyłki i w razie jakichkolwiek niezgodności mieć możliwość odwołania się do konkretnych informacji. Stąd niezwykle ważna rola etykiet termicznych. Co warto o nich wiedzieć?

Etykiety termiczne – przydatne wiadomości

Etykiety są to papierowe naklejki, które umieszcza się na produkcie, lub jego opakowaniu. Tworzone są za pomocą specjalnie przystosowanej drukarki, która dzięki zaawansowanej technologicznie głowicy punktowo generuje na papierze wysoką temperaturę. W wyniku jej działania etykieta się zaczernia, dzięki czemu powstaje rozpoznawalna treść. Zaletą jest tutaj brak konieczności stosowania barwników, tonerów czy innych rodzajów tuszy. To wszystko przekłada się na niskie koszty produkcji. Etykiety możemy podzielić na trzy rodzaje: eco, które są najtańsze, jednostronnie powlekane oraz dwustronnie powlekane. Powlekanie papieru kolejnymi warstwami ochronnymi znacznie przedłuża trwałość etykiet, a także ogranicza wchłanianie wilgoci oraz podnosi odporność na tłuszcze. Dlatego też ostatni rodzaj jest zdecydowanie najbardziej wytrzymały. Wszystkie z nich znajdują zastosowanie w transporcie, do wspomnianego już oznaczania przesyłek, a także drukowania listów przewozowych. Oprócz tego etykiety termiczne można spotkać na sklepach, gdzie znakuje się nimi produkty o krótkiej dacie przydatności, takie jak mięso, pieczywo czy nabiał.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

4 × 5 =