Jak zrobić grzaniec?

Jak zrobić grzaniec?

Okres jesienno – zimowy jest idealnym momentem na przygotowywanie lubianych grzańców. Poza wyjątkowym smakiem grzane wino wyróżnia się także rozgrzewającymi i leczniczymi właściwościami, które wspomagają nas w walce z niechcianym przeziębieniem. Dla wielu z nas to symbol kojarzący się z Bożym Narodzeniem dlatego też warto znaleźć odpowiedni przepis, by poznać najlepszą dla nas recepturę przed tym świątecznym czasem.

Lista wymaganych składników

Aby grzaniec zachwycał smakiem i dobrze rozgrzewał nasze żołądki, warto dodać do niego kilka istotnych składników. Najpopularniejszym grzanym winem jest te z dodatkiem korzennych przypraw, które robi się na podstawie receptury znanej jeszcze ze starożytnego Rzymu. Najważniejszym składnikiem jest oczywiście odpowiednie czerwone wino, które powinno być półwytrawne lub półsłodkie. Nadawać się będzie każde kupione wino w sklepie internetowym lub w tym w stacjonarnej formie. Dodatkowo będziemy potrzebować miodu, świeżej pomarańczy oraz przypraw, takich jak imbir, cynamon, goździki oraz gałka muszkatołowa.

Grzaniec krok po kroku

Przygotowanie grzanego wina jest bardzo proste, dlatego też nikt nie powinien mieć z tym problemu. Wystarczy przelać butelkę alkoholu do garnka i powoli podgrzewać na małym ogniu. Po chwili należy dodać wszystkie przyprawy oraz kilka plasterków pomarańczy, które nadadzą charakterystycznego, kojarzącego się ze świętami smaku. Jeżeli używamy wina półwytrawnego, to na sam koniec warto dodać jeszcze dużą łyżkę miodu, która nada słodkości i sprawi, że napój będzie jeszcze lepszy. Każdy z nas musi pamiętać o tym, że grzańca nie gotujemy, a jedynie dobrze podgrzewamy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

17 − jedenaście =