Jakie pompy są stosowane w ramach wyrobu produktów spożywczych?

Jakie pompy są stosowane w ramach wyrobu produktów spożywczych?

Pompy spożywcze są w praktyce niezbędne do produkcji żywności i stosuje się je w większości spożywczych linii produkcyjnych. Urządzeniom tym stawia się mnóstwo wymagań, które mają za zadanie zapewnić im odpowiednich warunków pracy, w tym najwyższego poziomu higieny oraz bezpieczeństwa. Urządzeń tego typu jest na rynku bardzo wiele, gdyż większość z nich ma wyspecjalizowany cel i raczej nie stosuje się ich zamiennie. Warto jednak poznać pompy spożywcze z bliska i wybrać model odpowiedni do konkretnych zastosowań.

Jakie cechy musi mieć pompa spożywcza?

Pompa spożywcza w większości przypadków ma bezpośrednią styczność z pożywieniem, dlatego musi charakteryzować się stuprocentową higienicznością. Co to oznacza? Że cała konstrukcja pompy bezpośrednio stykająca się z żywnością, musi być wykonana z tworzyw i materiałów bezpiecznych dla zdrowia. Niedopuszczalne jest stosowanie materiałów korodujących i takich, które nie są w stanie spełnić tego podstawowego wymogu. O ich jakości świadczą wymagane certyfikaty FDA lub PZH.

Drugą kwestią, dość ściśle powiązaną z powyższą, jest wymóg łatwego mycia. Elementy, które stykają się z żywnością w stanie przetworzonym lub nieprzetworzonym, muszą mieć konstrukcję uwzględniającą ich częste mycie. Urządzenia różnią się na tym polu. Jedne są łatwe w rozbieraniu, dzięki czemu pracownik może je umyć samodzielnie przy pomocy specjalnych narzędzi i odpowiednich środków czystości. Drugą, znacznie bardziej higieniczną wariacją pompy, jest konstrukcja, którą myje się w układzie zamkniętym Cleaning In Place – CIP. System ten umożliwia mycie pompy na jej stanowisku, bez rozbierania i przenoszenia konkretnych podzespołów na właściwe stanowisko, za pomocą przepływu wody o wysokiej temperaturze z odpowiednim detergentem.

Równie istotnym wymogiem stawianym pompom spożywczym jest przymus wyposażenia ich w specjalne przyłącza, które służą do połączenia pompy z instalacją pompową, np. DIN11851 lub SMS, czy też Tri-Clamp. Ponadto pompy powinny spełniać szereg innych założeń konstrukcyjnych i technicznych. Warto tu wspomnieć o zdolności pracy urządzenia w odpowiedniej temperaturze czy o możliwości samozasysania gęstych cieczy o dużej lepkości. Każdy producent patrzy jednak na ten aspekt na swój własny sposób.

Do czego wykorzystuje się pompy spożywcze?

Pompy do celów spożywczych wykorzystuje się w praktycznie całej gałęzi gospodarki mającej bezpośredni związek z pożywieniem. Można je wykorzystywać do zarówno produkcji lub aplikacji sosów, śmietan, syropów czy czekolad, jak i produktów higienicznych, takich jak szampony, odżywki czy żele. Tych zastosowań jest niezliczona ilość.

Z reguły największy problem tyczy się pompowania tłuszczu, który charakteryzuje się podwyższoną temperaturą, dość dużą lepkością i gęstością. Pompa spożywcza powinna wówczas charakteryzować się ogromną wytrzymałością na wysoką temperaturę i dużą mocą, która zapewni niezaburzony przepływ pompowanej cieczy.

Pompka do ketchupu powinna charakteryzować się wysoką wydajnością oraz perfekcyjną trwałością. Bardzo istotna jest także łatwość utrzymania urządzenia w czystości i możliwość zasysania cieczy o dużej gęstości. Warto także wybrać wariant w zamkniętym układzie CIP, czy też przeznaczony do sterylizacji parą. Dzięki temu zachowamy wzorowy poziom higieny w trakcie oraz po pracy, a także na czas usuniemy zabrudzenia przed zaschnięciem w układzie.

Ogólna charakterystyka pomp spożywczych

Pompy spożywcze występują w wielu wersjach, dzięki czemu można z łatwością dobrać konkretny model do danego zastosowania. Większość z nich ma skonkretyzowaną funkcję, lecz w wielu przypadkach można je stosować wymiennie w obrębie branży kosmetycznej, farmaceutycznej, sanitarnej i spożywczej. Różnice wynikają głównie z budowy. Na rynku znajdziemy np. pompy krzywkowe, śrubowe, membranowe oraz wirowe i warianty z elastycznym wirnikiem. Każdy model cechuje się nieco inną charakterystyką pracy, odpowiednią do wykonania konkretnego zadania. Wszystkie są jednak wyprodukowane z materiałów przeznaczonych do kontaktu między innymi z żywnością i spełniają szereg norm jakościowych (w tym certyfikat FDA). Warto poznać pompy spożywcze jeszcze bliżej, wchodząc choćby na stronę firmy https://www.pompy-polska.pl/pompa-spozywcza.

Wybór konkretnego modelu zazwyczaj następuje po podaniu niektórych danych. W większości przypadków niezbędna będzie informacja o temperaturze pompowanej cieczy, a także o wymaganej wydajności oraz niezbędnym ciśnieniu. Ponadto istotna okaże się także informacja na temat sposobu napływu cieczy do pompy.

Wydajność jest liczona w metrach sześciennych na godzinę, ciśnienie powietrza w barach, a moc silnika tradycyjnie w kilowatach. Bardzo istotna jest także wysokość podnoszenia oraz wysokość ssania na mokro, które wyraża się w metrach. W wielu modelach znajdziemy także parametry maksymalnego natężenia przepływu, poziom generowanego hałasu czy maksymalną dopuszczalną średnicę cząstek stałych.

Wybierz odpowiedni model do danego zadania

Pompy spożywcze są niezbędne we wszystkich gałęziach gospodarki, w których wymagana jest stuprocentowa higiena pracy. Producenci oferują setki skonkretyzowanych rozwiązań, które najlepiej sprawdzają się w jednej dziedzinie, a w innych mogą pracować niewydajnie lub niewłaściwie. Dlatego zawsze warto zasięgnąć porady u źródła i wybrać urządzenie, które będzie w stanie spełnić wszelkie oczekiwania oraz potrzeby.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

trzynaście − 11 =