Przepis na kimchi – szybki i prosty

Przepis na kimchi – szybki i prosty

Kimchi to jedno z najpopularniejszych dań kuchni koreańskiej. Głównym jego składnikiem jest kapusta będąca źródłem wielu cennych minerałów i witamin. Zawiera także sporo innych warzyw co sprawia, że uznawana jest za jedno z najzdrowszych dań na świecie. Jego niepowtarzalny smak sprawia, że świetnie nadaje się jako przystawka, dodatek do dania głównego albo składnik zup i gulaszy. Wszyscy fani orientalnych i nietypowych smaków powinni choć raz przygotować kimchi we własnej kuchni.

Jak samodzielnie przygotować kimchi?

Do przygotowania tego dania niezbędna będzie oczywiście kapusta. Można z powodzeniem do tego celu użyć kapusty pekińskiej. Potrzebny jest także pęczek marchewki oraz pęczek szypioru cebuli dymki. Do zrobienia sosu do kimchi, który nada mu charakterystyczny smak niezbędna jest szklanka wody, łyżka mąki ryżowej, cebula oraz główka czosnku, kawałek świeżego imbiru, jabłko, pół szklanki sosu rybnego i sosu sojowego oraz szklanka papryczki chili oraz kilka łyżek cukru lub miodu. Kapustę trzeba pokroić na mniejsze kawałki, a marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Kapustę trzeba posolić i odstawić na około 4 godziny.

Następnym etapem jest zagotowanie wody z dodatkiem łyżki mąki ryżowej. Tak powstały kleik trzeba zagotować, a następnie odstawić z ognia. Wszystkie składniki na sos trzeba umieścić w blenderze, dokładnie rozdrobnić i połączyć do uzyskania gęstej papki. Kapustę trzeba opłukać z nadmiaru soli i dodać do niej marchewkę oraz szczypiorek. Wszystkie składniki wymieszać z sosem i pozostawić na kilka dni. Przed przystąpieniem do przygotowania kimchi warto zapoznać się ze wskazówkami, które można znaleźć na stronie https://www.kuchnieorientu.pl/przepis/doskonale-kimchi-z-kapusty/.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

siedemnaście − osiem =