Świeżo zmielona kawa – dlaczego warto samemu ją przyrządzać

Świeżo zmielona kawa – dlaczego warto samemu ją przyrządzać

Kawa to aromatyczny napój, który pobudza do działania i wprawia w dobry nastrój. Wiele osób pije ją również dla unikalnego smaku. Na rynku dostępnych jest wiele kaw z różnych regionów świata. Cechują się one rozmaitą kwasowością, goryczką, czy nutami smakowymi owoców, karmelu, czy czekolady. Aby jednak wydobyć wszelkie walory ziaren, należy je odpowiednio przygotować. Istotne jest nie tylko parzenie, ale również mielenie. Warto wykonywać je samodzielnie za pomocą młynka ręcznego.

Czym powinien charakteryzować się dobry młynek do kawy?

Aby cieszyć się aromatycznym i pobudzającym napojem o każdej porze, warto poświęcić chwilę na jego odpowiednie przygotowanie. Mielenie ziaren kawowca powinno odbywać się tuż przed zaparzeniem. Kupowanie gotowych kaw w takiej formie nie jest najlepszym pomysłem, gdyż nie posiadają już one tak intensywnych walorów smakowych. Do mielenia można stosować młynki ręczne lub elektryczne. Pierwsze z nich dostępne są choćby pod adresem https://mkcafe.pl/akcesoria/mlynki. Napędza się je siłą rąk, dzięki czemu uzyskiwany przemiał jest równomiernie i powoli miażdżony. Ceramiczne żarna nie tępią się i nie rdzewieją, dzięki czemu mogą służyć przez wiele lat. Ponadto nie nagrzewają się one podczas mielenia, dzięki czemu wszystkie walory smakowe kawy mogą być zachowane do momentu zaparzenia. Korpus młynków jest zazwyczaj wykonywany ze stali lub tworzyw sztucznych. Niektóre modele są również przezroczyste, co przydaje się podczas przygotowania ziaren dla większej ilości osób. Własnoręcznie mieląc ziarna, można uzyskać kawę o niepowtarzalnym smaku i aromacie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

trzy × 2 =